Ràdio Nissa Pantai rende omenatge a Rosina de Pèira dins l’emission « Descubèrta Musicala »

Rosina de Pèira

Ràdio Nissa Pantai rende omenatge a la granda cantairitz occitana Rosina de Pèira que nos a quitats lo diménegue 16 de junh passat.

L’emission « Descubèrta Musicala » que passa encuèi de 10 a 11 oras pi de 15 a 16 oras serà consagrada ai cançons de Rosina de Pèira.

Rosina de Pèira es un personatge màger de la cançon occitana tradicionala. Originària de Comenge (Gasconha), s’inicièt a la cançon tradicionala ai costats de la sieu amiga d’adolescéncia e autre grand nom de la cançon occitana Francesa Daga, fondatritz dei Balets Occitans de Tolosa dins lu quaus balèt dins lu ans 1960-70.

En lo 1972, comencèt de cantar emb la sieu filha Martina. Cantèron sempre ensems dau 1978 au 1990 sota lo nom de « Rosina de Pèira e Martina ». En lo 1974, fondèt embau sieu companhon Miquèu Bertomieu la famoa maion de discs « Revolum » que produsèt fins au principi dei ans 2000 mantu grands noms de la cançon occitana.

Dins lo sieu repertòri cantat, Rosina de Pèira utilizèt toi lu grands dialèctes de l’occitan. Emb la sieu filha Martina reçaupèt doi còups lo Grand Prèmi Internacional dau Disc de l’Acadèmia Carles-Cròs en lu 1981 e 1985.